Dierenasiel

F.A.Q.

Hier vind je een overzicht van de meest gestelde vragen die we krijgen over adoptie, lid worden, wandelen met de honden of hoe je ons kan steunen.

Als je op zoek bent naar een kat, kan je gewoon bij ons langskomen tijdens de openingsuren.

Als je een hond wil adopteren, stuur je best een mail naar info@dierenasielgent.be. Vertel ons wat je zoekt in een dier. Na je mail ontvang je van ons nog een vragenlijst. Op basis van je antwoorden, kunnen wij bekijken welk dier bij jou zou passen en geven we je een seintje als er een mogelijke match is.

Soms duurt de zoektocht iets langer. Dat komt omdat we je niet met eender welk dier naar huis willen sturen. Het is belangrijk om een goede match te vinden. Dat is fijn voor mens en dier.

De adoptieprijs of adoptiebijdrage voor een hond bedraagt:

€250 voor honden tot 1 jaar €195 voor honden vanaf 1 jaar tot 10 jaar €150 voor honden ouder dan 10 jaar

De adoptiebijdrage voor katten bedraagt 180€. Hiervoor zijn zij ontwormd en ontvlooid, gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte, gesteriliseerd en gechipt. Ze worden ook getest op kattenaids en leucose.

Je kan ter plaatse betalen (tijdens de openingsuren). Breng zeker je identiteitskaart mee.

Het lidgeld kan je ook storten op onze rekening BE40-3900-2460-0063, met vermelding van de keuze van jouw lidmaatschap en jouw adres. We sturen dan snel je lidkaart op.

Als lid ontvang je 2 maal per jaar ons magazine met leuke asielverhalen, updates van onze diertjes en handige tips over opvoeding en verzorging. Je ontvangt elk jaar een kalender met asieldieren in de hoofdrol! Bovendien kan je ook naar wens met de honden van ons dierenasiel gaan wandelen.

Lid ben je voor 20 euro per kalenderjaar. Als student betaal je 15 euro per kalenderjaar (op vertoon van een geldige studentenkaart). Woon je in het buitenland? Dan bedraagt het lidgeld 30 euro per kalenderjaar. We vragen 10 euro meer omdat we hiermee de zendingen naar het buitenland bekostigen. Gezinnen (woonachtig op hetzelfde adres) kunnen bij ons een familiekaart aankopen voor 35 euro per kalenderjaar. Alle gezinsleden die minstens 16 jaar zijn, kunnen dan wandelen met dezelfde lidkaart. Elk gezinslid moet dan wel het wandelreglement lezen en ondertekenen.

Het lidgeld kan je storten op onze rekening BE40-3900-2460-0063, met vermelding van de keuze van jouw lidmaatschap en jouw adres. We sturen dan snel je lidkaart op.

Je kan ook ter plaatse betalen (tijdens de openingsuren).

LET OP: iedereen moet ter plaatse het reglement komen ondertekenen en zijn of haar identiteitskaart laten inscannen.

Tijdens onze openingsuren kan je komen wandelen met 1 van onze hondjes (1 wandeling per dag per lidkaart). Vertel ons aan de wandelbalie welke ervaring je hebt en of je met een kleine of grote hond wil wandelen. Vermeld zeker ook of er kinderen meegaan op de wandeling. Op basis van deze informatie zoeken wij een perfecte wandelbuddy voor je uit. De hondjes kunnen niet op uiterlijk gekozen worden.

Elke wandeling duurt tussen de 20 en 45 minuten. De minimum leeftijd om te mogen wandelen is 16 jaar (tot 18 jaar met schriftelijke toelating van de ouders). Kinderen van - 16 jaar mogen uiteraard mee wandelen maar zijn niet verzekerd en mogen de leiband niet alleen vasthouden. Tijdens weekdagen kan er gewandeld worden van 13u30, met een laatste vertrek 15u45. Op zaterdagen kan er gewandeld worden van 13u30, met een laatste vertrek om 15u30

Belangrijk: Voor het welzijn van de dieren gaat elke hond maximaal 3 keer per dag buiten. Alvast bedankt voor je begrip.

Je kan een centje storten op onze rekening BE40-3900-2460-0063 met vermelding 'gift'. Hier kopen we dan voeding, medicijnen, operaties, dekentjes of speeltjes mee voor onze dieren.

Heb je zelf nog materiaal of voeding liggen? Materiaal in goede staat en eten dat nog niet overtijd is, kan steeds gedoneerd worden tijdens de openingsuren. We kunnen echter enkel gesloten zakken aannemen. Voeding die reeds geopend is, mogen we helaas niet meer aannemen.

Dierenverwaarlozing of - mishandeling kan je melden bij de bevoegde overheidsdienst Dierenwelzijn Vlaanderen op https://dierenwelzijn.vlaanderen.be/dierenverwaarlozing-of-mishandeling-een-klacht-indienen.

Wat kan je aan Dierenwelzijn melden?

  • Dierenmishandeling in woningen, kwekerijen, dierentuinen, asielen, weides, pensions, kermissen, ...
  • Aankoop van zieke dieren bij erkende kwekers.
  • Katten en honden die door particulieren te koop worden aangeboden op sociale media (bv. Facebook) of zoekertjes-websites (bv. Kapaza of tweedehands.be).

In de volgende gevallen, neem je best contact op met de lokale politie:

  • de situatie is dringend
  • of u kent de eigenaar van de dieren niet
  • of de dieren zijn gevaarlijk (bijvoorbeeld bijtende honden).

Meldingen van lawaaihinder (bv. blaffende honden) of geurhinder zijn voor de gemeente of de lokale politie.

Dierenasiel Gent zorgt voor de honden en katten die door Dierenwelzijn in beslag werden genomen wegens verwaarlozing en/of mishandeling. Onze medewerkers geven de dieren veel aandacht en verzorging om ze er terug bovenop te helpen. Dierenwelzijn beslist dan in een latere fase of het dier terug naar zijn oorspronkelijke baas kan of het dier wordt vrijgegeven voor adoptie.

Wilde zwerfkatten worden verzorgd, steriel gemaakt en teruggezet in hun natuurlijke habitat volgens het trap, neuter & return principe.

Niet-wilde katten die op straat beland zijn en geen thuis meer hebben, vangen we op, worden verzorgd en opnieuw gesocialiseerd in afwachting van een nieuwe thuis. Voor kittens wordt eveneens een gouden mandje gezocht.

Heb je nog vragen?

Wil je nog extra informatie? Of heb je zelf een idee hoe ons te steunen? Aarzel dan niet om langs te komen tijdens de openingsuren. We bespreken het graag met jou!

Steun ons

Wij verzorgen dagelijks meer dan 300 dieren.
Dat kan niet zonder jouw hulp. Kijk wat jij kan doen om ons te steunen

Wist je dat...

... ons asiel al bestaat sinds 1897 en door niet minder dan de zus van Cyriel Buysse werd opgericht? Lees meer over ons en onze visie